Udflugt 2023 d. 25. maj kl. 9-17

Destination: Djursland

Bussen kører i år til Ramten Sø, Sostrup Slot, Havmøllen v. Jernhatten og forbi kunst og kunsthåndværk i Gravlev og Hyllested, inden den returnerer til Aarhus.

Dato og tid: 25. maj 2023 kl. 09.00 til 17.00 fra Musikhuset i Aarhus – opsamling på Grenåvej/Vejlby Centervej.
Tilmelding ved mail til senest 12. april. Skriv navn + opsamlingssted i mailen
Pladsen er sikret, når indbetaling er sket. Pris: 510 kr til konto: 9070 2077670699 Rejsekonto ØT v/Karen Margrethe Andersen.

I prisen er inkluderet formiddagskaffe med bolle ved Ramten Sø og Huldremosekvinden, rundvisning på Sostrup Slot, frokost på Havmøllen og besøg hos 3 kunsthåndværkere i Gravlev og Hyllested med eftermiddagskaffe og kage samt hjemtur til Aarhus om eftermiddagen.

Tag gode sko på, da vi skal gå både på trapper og brosten.

ÆNDRING: Tag dit eget krus med til at drikke af.

Drikkevarer til frokost betales af egen lomme.
Kaffe og kage om eftermiddagen er indeholdt i prisen – hav gerne dit eget krus klart.
Mere info efter tilmelding.

Vi glæder os til at se jer alle.
Dorte, Birgitte og Karen Margrethe, Rejseholdet

50 års jubilæumsudstillingen ‘Utro retro’

Vi er nu gået ind i året, hvor vores jubilæumsudstilling skal sættes op på Museum Silkeborg lige efter efterårsferien og løbe til påsken 2024.

Men vi er stødt ind i en gråzone, vi på ingen måde havde set komme. Det viser sig at hvis man benytter sig af gamle mønstre der er ophavsret på, skal man have tilladelse fra designeren/ forlaget/ producenten ect. Nogen vil have penge for at man bruger deres design og nogen syntes bare det er en sjov idé man gerne må bruge deres design til.

Vi i foreningen har ikke råd til at betale for lån af ophavsrettigheder, ej heller til at betale for sagsanlæg der kan komme bagefter.

I Danmark har vi en forældelsesret på 50 år for designs, der ikke stadig er i produktion, men det gælder ikke for udenlandske. Der er også noget med at hvis et design bliver ændret ca. 20% kan man godt argumentere for det er et ”nyt” design.

Men summa summarum så er det hele et lidt mudret felt at bevæge sig rundt i og vi skal jo helst åbne udstillingen, med en god mavefornemmelse og ikke være bekymrede for økonomiske eftersmæk.

Så hvis I vil bruge designs med ophavsret, skal I søge hos ophavsrethaveren og ellers må I bruge noget af alt det andet fantastiske fra 1970’erne.

Kirsten Christiansen fra bestyrelsen vil f.eks. bruge Benny fra Olsen Bandens karakteristiske ternede jakke, som inspiration og det er der ingen der kan sige noget til.

Vi arbejder videre med at søge hoved og hale i juraen omkring ophavsret i forhold til vores udstilling, så finder vi et smuthul eller anden måde at komme lovligt rundt omkring dette dilemma, melder vi det selvfølgelig ud.

Det gælder stadigvæk at hvis du som medlem ønsker at bidrage med et eller flere værker (og det håber vi inderligt du har), vil du skrive hvad din inspiration er senest 1. april til Rikke Lyng , så kan vi videregive til museet, hvilke rekvisitter de skal søge efter. Har du selv rekvisitten der har lagt inspiration til dit værk og vil lade den indgå så længe udstillingen varer, må du også  meget gerne skrive det. Pyyh vi beklager virkeligt, at dette problem er dukket op til overfladen, men på den anden side, så hellere nu end midt i udstillingen, hvor det kan være for sent.

Det nye år i ØT – 2023

25. Januar 2023 Dorte Tilma (mere info tilgår senere)

22. Februar 2023 Generalforsamling

Østjysk Tekstilkreds ønsker alle en god jul og et godt nytår.

Tag en gratis gæst med

Medlemstallet i Østjysk Tekstilkreds har i de seneste år været stabilt på ca. 180 medlemmer, men da de fleste af os er ved at være lidt grå i toppen, synes vi i bestyrelsen at, det ville være dejligt med nogle yngre aktive personer i kredsen.

For således at prøve at øge medlemstallet har bestyrelsen vedtaget, at medlemmerne kan tage én gæst om året med gratis til et møde. Dermed håber vi at kunne introducere flere til vores fælles interesse i tekstile emner. Du behøver ikke at meddele i forvejen, at du tager en gæst med, men vi vil gerne have navnet på gæsten, så vi kan se om dette tiltag virker.

Foredrag med Ellen Weber Carlsen d. 26.4 kl. 19.30

Vintage Sarier i silke

Mit navn er Ellen Weber Carlsen, og da jeg var yngre, lå det slet ikke i kortene, at jeg i en alder af 57 skulle befinde mig omkring 8 timer dagligt ved symaskinen i mit lille værksted på Trøjborg.

Hvordan jeg er endt dér, vil jeg komme nærmere ind på d. 26. april, hvor jeg desuden – og hovedsageligt – vil fortælle om min store passion for vintage sarier i silke, som jeg køber hjem fra Indien i stor stil.

Jeg er dybt fascineret af den leg med farver og mønstre der kommer til udtryk i sarierne, og jeg forsøger at rykke lidt ved de farveforskrækkede danskeres, jeg selv ikke mindst, valg af tøj og accessories med mine kimonoer, tørklæder, toppe, bukser og stadigt voksende repertoire af forskellige produkter.

Ressourcespild optager mig også meget. Forleden kunne vi i TVAvisen høre, at danskerne allerede nu har opbrugt de ressourcer, som naturligt vil kunne genereres på et helt år, og vi er således godt i gang med at gøre indhug i ressourcer, der ganske enkelt ikke er der……i det lange løb. Det er dybt bekymrende, at tørindustrien producerer så meget, at man slet ikke gør sig begreb om, hvor meget af det, der destrueres årligt. Jeg læste en gang, at der på daværende tidspunkt – for måske 5 år siden – allerede var nok tøj på verdensplan til at klæde hele jordens befolkning – i flere årtier frem.

Heldigvis er dette noget, der optager flere og flere danskere meget, og det kan jeg mærke, når jeg er af sted på markeder eller andre steder møder mine kunder.

Tanken om at bruge så meget som overhovedet muligt af mine sarier fører til andre produkter, for hvad kan alle de rester, der efterhånden fylder flere sække, bruges til? De bliver til bl.a. smykker – halskæder, øreringe, armbånd af mine silkerester – samt kurve, bordskånere, brødbakker i løbbinding, scrunchies, og de allermindste rester kan bruges til fyld i mindre projekter.

Hele mit liv har jeg tilbragt i skole – først som elev og studerende, og senere som underviser i gymnasieskolen. Dér er det hovedet, der er i fokus. Nu bruger jeg hænderne, og at se færdige resultater, og at se/høre om mine kunders begejstring, når de henter/modtager deres ordrer, er en stor tilfredsstillelse.

VÆVEFORUM

Ved januar mødet skulle der vælges ny arbejdsgruppe for Væveforum. Det var der imidlertid ikke basis for.

Den afgående arbejdsgruppe har derfor besluttet at arrangere endnu et møde, der desværre først kan finde sted:

Onsdag 11/10 kl. 19

                                                                 Valg af ny arbejdsgruppe

Dernæst oplæg Kirsten Bengtson :

bla. om hendes arbejde med

Deflected Double Weave

I for bindelse med hendes afgangspro-

jekt ved laugets vævekurser.

Såfremt der ikke vælges en ny arbejdsgruppe ved dette møde, er vi desværre nødt til at nedlægge Væveforum.

Der skal være mindst 15 tilmeldte til dette arrangement

Eventuelle henvendelser i den mellemliggende periode kan rettes til afgående arbejds gruppe:


Lotte Boesen

Jette Bach Nielsen

Dorte Schmidt

Birte Bøgh Hansen