Mens vi strikker

Af Trine Gadeberg, Ditte Hansen og Christiane Gjellerup Koch

Forlag: Lindhardt og Ringhof

ISBN: 987-87-2700-068-8

Pris: 299 kr

Forfatterne til denne bog er kendt for deres podcast som hedder: Mens vi strikker.

Podcast serien startede i 2020, og der ligger allerede 80 episoder som kan lyttes fra Podimo mod betaling. Emnerne for podcasten er ikke kun hvad de har på pindene, men damerne tager også rundt i det danske land for at besøge nye, ukendte og kendte danske strikdesignere, politikere der strikker, garnbutikker, og så tager de emner op som er aktuelle, f.eks dronningens 50 jubilæum, og dermed også spørgsmålet om, hvad vi skal med monarkiet. I Mens vi strikker podcast tales der om angst, bryster, vaner og uvaner. Jeg blev inspireret da jeg kiggede ned gennem episodelisten af personligheder, som de har besøgt, og emnerne de tager op.

Jeg har nu læst bogen Mens vi strikker og glædes over afsnit der omhandler: ”Dengang strik kun var for mænd” med en kort historie om hvorledes strik begyndte, ” A bindstouw” hvor man samles for at strikke til salg når hosekræmmerne kom, og ”Strikkepinde, aborter og andre katastrofer,” om hvad strikkeredskaberne også har været brugt til, ud over at strikke med.

Dejligt med viden om strikkens historie, og en sjov historie om Generalmajor Cardigan og Lord Raglan – om den er sand ved jeg ikke, men den er i alle tilfælde sjov.

Mens vi strikker, ligger i tråd med andre nye håndarbejdsbøger her tænker jeg på Lærke Baggers bog STRIK og Trine Runge Jessens Broderisten Badass Broderier der hylder det uperfekte, det uhøjtidelige og giver plads til at alle kan være med uanset forudsætninger.

Trine, Christine og Ditte fortæller hver deres personlige historie om hvordan de begyndte at strikke. Trine startede grundet en sorg, Ditte strikkede sig ud af en digital afhængighed og Christiane for at finde ro i en stor familie

Bogen indeholder 20 opskrifter fra strikrundeller over bikinien til cardigan med pufærmer.

Jeg er desværre ikke imponeret over opskrifterne hverken i stil, opfindsomhed eller nyhedsværdi Desværre har jeg ikke fanget hvad en heldragt i strik gør godt for en kvinde i start 50erne. Men det kan være det er mig, der bare ikke er modig nok.

Til gengæld er der en sød model med pufærmer. Bogen gør brug af at der er tre forfattere, og har derved lavet blusen i 3 forskellige udtryk hvilket fungerer rigtig godt.

Opskrifternes sværhedsgrad varierer fra det helt lette til det mere komplicerede.

På en naturlig måde gennemgås strikketekniker i forbindelse med en opskrift, det være sig opslagning, patent, farveskift på rundpind – og hvordan man laver en ponpon. Alle kapitler er underholdende fortalt, og har et naturligt og organisk flow mellem opskrifter og personlige erfaringer – og drinks. Hvert kapitel har en tilhørende drinks. Jeg skal i alle fald næste gang der står drinks på programmet, prøve en Pink Portvinsspritz

Anmeldt af Helene Jensen