Sashiko, Japansk broderi

Af Elise Nilsson, oversætter: Tine Wessell

Forlag: Turbine

ISBN: 987-87-4067-484-2

Pris: 230 kr

Forfatteren er svenske Elise Nilsson, som er uddannet tekstillærer. Under et besøg i Japan stødte hun på traditionel  håndarbejde. Hun har deltaget i flere kurser i Sverige og Japan.

Da jeg modtog bogen om japansk broderi, havde jeg allerede  en

forestilling om en meget langsom broderiform, som krævede et helt liv at beherske. En af mine yndlings malere, japanske Hoksai sagde før han døde  som 90 årig:” Hvis himlen bare havde givet mig 5 år mere, kunne jeg vist være blevet en virkelig maler”. Der er bevaret over 35000 billeder fra hans hånd. Til min overraskelse viste det sig, at Sashiko’ er en enkel broderiform, som selv et 5 års barn kan udføre.

Oprindelig var teknikken brugt til at reparere og forskønne tøj. Brug og smid væk- kulturen påvirker  jordens ressourcer. Så nutiden kan både genanvende teknikken, reparere tekstiler og forskønne dem. Desuden  lægger bogen op til, at reststoffer og tråde kan genanvendes i nyskabende tekstile projekter. Her kommer  simpel og elegant  japanske design atter til udtryk. For Sashikoteknikken er enkel og gentager enkle, geometriske mønstre.

Bogen viser smukke broderier fra en håndarbejdsbutik i Tokyo.

Teknikken ligner lidt de” broderier”,  jeg blev præsenteret for,  som barn. En vaflet gulvklud, hvor man kunne trække tråde igennem de ophøjede vævninger. Var man mere modig, kunne man lave mønstre ved at krydse stingene. Fra at være en reparationsteknik til en form for japansk folkebroderi, er der nu dekorative mønstre til køkkentekstiler, modetøj , opbevaringsæsker, – dåser, -kasser, – krukker, -tasker mm. Lap og reparer-trenden , der betyder, at et hul fremhæves eller dekoreres i stedet for at  blive skjult.

Bogen giver udførlig  oplysning om materialer, hjælpemidler, mønstre og syvejledning.

I dekorations øjemed  fremhæves forskønnelse til hjemmet i form af dekorerede puder, skamler, billeder , duft- og nålepuder.

Bogens overskrifter, som signalerer de forskellige mønstre er næsten et japansk digt. Der er 25 skønne navne som : dan kikko,  yokogushi , kikkozashi,  hitomezashi,  ganzezashi,  hishi moya,

Asanoha, kagome, komenohanazashi og nowaki.

Bogens titel er Sashiko, det meditative japanske sting.

Ved første øjekast ser det enkelt ud, men teknikken kan udvikles og forfines. Stingene gentages og sys i et flow, der kan være meditativt og give både krop og sjæl  ro i en tid, hvor alt  går stærkt og der forventes hurtige resultater. Broder langsomt, og lad det tage den tid, det tager!!!

Mit yndlingsmønster her i bogen er nok bølgebevægelsen i hvide sting på blåt stof. Samme mønster bruges i sand i tempelhaver.

Anmeldt af Lene Bruun Kolff